De geschiedenis

JESch in globale cijfers.

Zo en nu wat feiten en cijfers van JESch. Toen we begonnen in 1997 was er niets vrij vertaald nul komma niks. Om te kunnen starten en de aanloopkosten te dekken, kwam Stichting de gemeenschap Esch met een voorschot. Na een subsidie aanvraag in 1998 die positief werd gehonoreerd had JESch een start bedrag van F 3000,00 gulden. Nog mooier werd het toen mensen oliebollen gingen verkopen en de opbrengst in de JESch kas stortte. Ook het restant van camping het veldje werd voor dit inmiddels tot heilig verheven doel aangewend. Ondertussen kwamen er ook uitgaven zoals vergaderkosten, vergunningen, waarborgsommen aanschaf van materialen etc. Het schip JESch voer in deze tijd gestaag door, richting
week 36, de week van het bouwdorp en aan boord zaten zo’n 35 vrijwilligers, 26 sponsers, Loesch en de 7 leden van JESch zelf.

De sponsers zorgden voor extra inkomen in klinkende munt en in materialen ,diensten en verassingen.
Op vrijdag begonnen we met opbouwen en natuurlijk liepen de uitgaven weer op. Zaterdag gingen een stuk of vier dames van JESch luidruchtig door Esch om te vertellen dat de voorverkoop van JESch die middag zou beginnen.

De opzet slaagde en er werden 140 kaarten in de voorverkoop en 50 naderhand gekocht. Al met al waren er tijdens het bouwdorp 165 bouwers en 40 medewerkers gemiddeld op het veld.
Op de slotavond liep dit aantal op tot 400 bestaande uit kinderen en hun ouders, sponsers en medewerkers. En nu op het einde van het seizoen kunnen we constateren dat we na het opmaken van de rekening nog zo’n F 900.00 in kas hebben. Dit is ook nodig want de eerste vergadering voor 1999 is alweer geweest waar uit mag blijken dat we volgend jaar als alles meezit weer een met goede cijfers gevulde aflevering van het bouwdorp JESch zullen hebben.

Vroeger was er in Esch ook al een jeugdcie die ook al het een en ander regelde zoals b.v herrie optochten.

(bron Paula)

Er kwam toen wat minder jeugd in Esch en waren er misschien meer omstandigheden die zorgden dat het jeugd vakantiewerk stopte.

Na verloop van tijd kwam er meer nieuwbouw achter de kerk en de mensen die er woonden zaten cq lagen bepaalt niet stil met als gevolg dat het kinderbestand weer drastisch opliep.

Maar daarmee kwam het jeugdwerk niet meteen opgang een van de redenen zou kunnen zijn dat toch wel vereist was dat de jongelingen zelf de pamper moeten kunnen wisselen.

Dus in 1996 begonnen de eerste geluiden over iets te doen voor de jeugd.Dit kwam mede door dat er kinderen meededen in andere gemeenten met het jeugdvakantiewerk.

Zo werden in lente en zomer van 1997 de geluiden steeds luider en werd in die zelfde zomer camping Het Veldje geboren overigens los van de nu bestaande cie om dat de tijd te kort was om iets groters op zetten.
Camping het veldje liep goed en was een begin van het jeugdvakantiewerk.

In september 1997 werd de eerste vergadering gehouden om het jeugdvakantie nieuw leven in te blazen.

– Camping in 1997
– Idee voor een bouwdorp
– 1e bouwdorp in 1998
– 13e bouwdorp in 2010

Een korte opsomming van feiten bouwdorp (2007):
– Omschrijving activiteiten: 3 daags bouwdorp (timmeren met hout) in de laatste week van de zomervakantie. (maandag, dinsdag, woensdag)

– Doelgroep: kinderen in de leeftijdsgroep 4 t/m 14 jaar woonachtig in Esch.
– Plaats activiteiten: braakliggend terrein aan de Venakkers in Esch
– Aantal inschrijvingen gemiddeld per dag: 280
– Aantal vrijwillgers: 60 (Jeugd en volwassenen)
– Aantal sponsoren: 55 (Financiele en materiele sponsoring)
– Aantal bezoekers slotavond: het halve dorp
– Aantal commissieleden JESch 7.
– Inzet en plezier: veel